Image
Image
13528
https://www.info-slovenija.info/media/com_jbusinessdirectory/pictures/companies/3157/podzemlje-pece-mezica_1713433136.jpeg

RUDNIK SVINCA IN CINKA, OGLED RUDNIKA Z VLAKOM, OGLED RUDNIKA S KOLESOM, PODZEMLJE PECE, MEŽICA Priporočamo

Glančnik 8, 2392 Mežica, Koroška
RUDNIK SVINCA IN CINKA, OGLED RUDNIKA Z VLAKOM, OGLED RUDNIKA S KOLESOM, PODZEMLJE PECE, MEŽICA https://www.info-slovenija.info/media/com_jbusinessdirectory/pictures/companies/3157/podzemlje-pece-mezica_1713433136.jpeg Glančnik 8, 2392 Mežica, Koroška +386 (0)2 8700180 4.5 05 1

Galerija slik

Predstavitev

DELOVNI ČAS

Muzej je odprt v času dogovorjenih ogledov. Ob ponedeljkih zaprto.
Za vse oglede so obvezne predhodne rezervacije termina.

 

Ogled rudnika z vlakom

Za posameznike:
Ob sobotah in nedeljah ob 11. uri
(Po dogovoru se lahko posamezniki priključijo skupinam.)
 Za skupine nad 20 oseb:
Od torka do  nedelje ob 9:00, 11:00, 13:00 in 15:00 uri.

Ogled rudnika s kolesom
Ob 10:00 (minimalno 2 osebi)
Ogled rudnika s kajakom
Ob 9:00 in 11:00 (minimalno 2 osebi)
Black hole trail
Samo po predhodnem dogovoru

 
OPOZORILO!
Pri načrtovanju vaše poti do nas vas naj opozorimo, da ne izberete poti (če načrtujete pot iz smeri Ljubljane), ki vodi čez Bele vode (makedamska cesta), ampak izbere pot, ki vodi skozi Zavodnje. 
 
INFORMACIJE IN REZERVACIJE OGLEDOV:
Za rezervacije in dodatna vprašanja smo vam na voljo vsak dan od 9. do 15. ure. 
tel: (02) 87 00 180 ali email: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled. 
Prosimo vas, da ste v recepciji info centra na Glančniku vsaj 15 minut pred dogovorjeno uro ogleda. V kolikor zamudite več kot 15 minut od dogovorjene  ure, in nas o tem ne obvestite,  vam ne moremo jamčiti ogleda v dogovorjenem terminu.


Predstavitev storitve

Rudnik svinca in cinka Mežica je na pobočjih Pece in Uršlje gore deloval več kot 350 let, pred četrt stoletja, pa so rudarji zapustil rudnik. Za njimi je ostala bogata rudarska dediščina, ostal je podzemni labirint rovov in odkopov. Na osnovi bogate dediščine smo pred 25 leti naredili turistični rudnik in muzej, s pestro in inovativno turistično ponudbo, ki je danes tudi osrednja turistična točka čezmejnega Karavanke UNESCO Globalnega Geoparka.

Pod vodstvom naših vodnikov se v rudnik odpeljete s pravim rudarskim vlakom, se po njem sprehodite po poti zgodovine rudarjenja, se po njem popeljete z gorskimi kolesi ali pa s kajakom po zalitem delu.


Ogled rudnika z vlakom
S pravim rudarskim vlakom vas bomo opremljene v rudarsko opremo odpeljali do osrčja rudnika, v okrožje Moring. Vožnja po 3,5km dolgem Glančnik rovu je edinstveno doživetje, ki traja približno 15 minut. Izstopili boste na postaji v osrčju gore, 600 m pod površjem Velikega vrha. Ob spremstvu izkušenega vodnika se boste podali po turistični poti, kjer vam bomo predstavili zgodovino rudarjenja in s pomočjo razstavljenih eksponatov doživeli pravi »knapovški šiht« . Polni vtisov se boste vračali iz rudnika z rudarskim vlakom. Celotni ogled traja od 1:45 do 2 uri. Ogled ni primeren za otroke mlajše od 5 let.

Ogled rudnika s kolesom
Gorska kolesa so narejena za uživanje po gorah, pri nas pa je možno kolesariti tudi skozi goro, saj smo našli prehod po opuščenih in skrivnostnih rudarskih rovih pod goro Peco. Z vodnikom in svetilkami lahko varno prekolesarite več kot pet kilometrov edinstvene podzemne poti iz ene doline v drugo in doživite nepozabno pustolovščino. Pot poteka po varnih rovih in se vzdigne le za okrog 15 m, a vdolbine in grbine nekdanjih železniških pragov ne dopuščajo lagodnega kolesarjenja. Začetek te avanture je pred info centru na Glančniku od koder vas odpeljemo z našimi vozili do vhoda v rudnik na Igrčevem v Črni na Koroškem. Iz rudnika pridete na bregu nad Mežico. Po lokalni  cesti se nato s kolesi spustite, približno 2 km,  nazaj do Infocentra na Glančniku, Gorska kolesa si lahko izposodite pri nas.

Avantura je primerna za vse, ki so vešči rekreativnega kolesarjenja, otroci pa morajo biti starejši od 10.let.

Black hole trail

Adrenalinski gorsko-kolesarski spust Črna luknja (Black Hole Trail) se ponaša z nazivom Slovenia UNIQUE Experience, ki ga podeljuje Slovenska turistična organizacija. 

Za tiste najbolj izkušene kolesarje pa je v rudniku Black Hole Trail, ki je urejen tako, da predstavlja izziv in avanturo tehnično dobro podkovanim in zelo izkušenim gorskim kolesarjem. Proga je polna izzivov in tehnično zelo zahtevnih odsekov, med spustom pa je tudi nekaj zelo zanimivih tekočih odsekov, kjer se je mogoče sprostiti in naužiti pogledov v neskončno črnino velikih dvoran.

Zahtevnost proge je ocenjena s črno: za začetnike in gorske kolesarje, ki vožnje po zelo zahtevnih terenih niso vajeni, proga nikakor ni primerna. Kolesarji morajo imeti svoja, za to avanturo primerna kolesa in tudi svojo zaščitno opremo.

Ogled rudnika s kajakom
Pot podzemne avanture se prične na Glančniku v Mežici, kjer obiskovalce s pravim rudarskim vlakom popeljemo po 3,5 km dolgem Glančnik rovu do Unionskega vpadnika. Od tod se peš se spustijo, 95m po stopnicah do nivoja vode. Pred vstopom v vodo dobijo potrebno zaščitno opremo ( škornje-hlače iz neoprena, nepotopljiv jopič, jamarsko čelado s svetilko) nato pa se spustijo v rov zalit z vodo, v katerem že čakajo posebni kajaki za dve- tri osebe. Z vodnikom se odpravijo po manjši podzemni reki do jezerc skoraj 700m pod površjem zemlje, kjer se nadaljuje čarobna vožnja. Obiskovalci lahko sami veslajo po mirni in čisti vodi, ter raziskujejo podzemni labirint, zalite rove in odkope, na koncu pa se skozi ozek rov in čez manjšo brzico odpeljejo nazaj do izhodišča. Po končani vožnji s kajakom se obiskovalci vrnejo po rovih in odkopih do Moringa, kjer jih čaka knapovska malica. Po malici pa se z vlakom vrnejo iz rudnika. Podzemna avantura s kajakom je primerna za vse, ki so v dobri kondiciji za hojo. Zaradi opreme pa je zahtevana minimalna višina 150 cm. Avantura s kajakom v podzemlju Pece se ponaša z nazivom Slovenia UNIQUE Experience, ki ga podeljuje Slovenska turistična organizacija.

Ogled muzeja
V muzeju si lahko ogledate minerale in rudnine iz  mežiških rudnikov ter stare zgodovinske fotografije. Ogledate si lahko, kako so nekoč risali jamske karte geodeti in kako so živele rudarske družine. Na reliefu je predstavljena geološka sestava območja rudnikov in dela Geoparka Karavanke.  Na številnih fotografijah, nekdanjega rudarja, Maksa Kunca pa lahko spoznate čudovito naravo okolice rudnika.

Doživljajski park
Pred vhodom v rudnik je doživljajski park, kjer vas popeljemo milijone let nazaj v čas dinozavrov in stoletja nazaj v čas Kralja Matjaža. Predstavljeno je okolje pred dvesto dvajset milijoni let, ko je bilo na našem območju morje v katerem so živeli dinozavri-Ichtiozavri in številni drugi organizmi, severno od nas pa je bilo kopno. Da je to res pa je dokaz vretence Ichtiozavra, ki so ga našli rudarji v mežiškem rudniku in je danes ohranjeno v muzeju.

Marica in Franc vam na opornem zidu doživljajskega parka predstavita geološko zgodovino in posebnosti Geoparka Karavanke.

Prireditve
V avtentično ohranjenem delu rudišča Moring, ob tamkajšnjem vpadniku, kjer so se ob prihodu na delo zbirali tudi rudarji, smo uredili prostor v katerem prirejamo kulturne in zabavne prireditve. Med njimi ima že večletno tradicijo božično – novoletni koncert. V tem zanimivem okolju so se predstavili že številni znani glasbeniki in  skupine (Orlek, Katalena, Dan D, TABU, Vladi Kreslin, Zoran Predin, Pero Lovšin….). Tam tudi spoznate kdo je bil pergmandelc in z rešitvijo zagonetk odkrijete tudi njegov zaklad.

Poleg redne standardne ponudbe, pa lahko tudi pripravimo kombinirane  programe za skupine.


ZA VSE OGLEDE JE OBVEZNA PREDHODNA REZERVACIJA

Za ogled rudnika morajo biti obiskovalci v recepciji info centra na Glančniku 8,  v Mežici vsaj 15 minut pred uro odhoda. Potrebno opremo obiskovalcem zagotovimo mi, zaželeno pa je, da so primerno obuti, oblečeni ter fizično sposobni za hojo po ravnem in stopnicah. Starostna omejitev za obisk rudnika z vlakom je 5 let, za kolesarjenje skozi rudnik pa 10 let, oziroma opravljen kolesarski izpit. Stalna temperatura v rudniku je 10°C.

Trajanje ogledov turističnega rudnika:
- z vlakom od 1'45'' do 2 uri
- s kolesom 2,5 ure
- s kajakom 4,0 ure
Trajanje ogleda muzeja od 0,5 do 1 ure.

 

 

Zemljevid

Poslovna ocena

1 Mnenje

4.5 povprečje glede na 1 Mnenja


5 zvezdic
1
4 zvezdice
0
3 zvezdice
0
2 zvezdice
0
1 zvezdico
0
  • iz rudnika do same čiste svinčeve rude.

    ,

    Storitev je bila na zelo visokem nivoju. Lahko smo veseli, da je še nekaj ljudi, ki s srcem delajo - predstavljajo našo dediščino volantersko, saj za tako dele se nikoli ne najde sredstev. res vse pohvale! vnuka Jakob in Matevž ter njuna babi in dedi Ljubljana, Luzern CH, 15.08.2017

Oddajte vaše mnenje


* Prosimo, upoštevajte: da bi preverili zakonitost vseh mnenj, ki jih objavimo, potrebujemo dokazilo o vašem sodelovanjem/obisku podjetja. Vsi objavljenei dokumenti bodo uporabljeni izključno le za namene preverjanja legitimnosti vašega mnenja glede podjetja.

Dodaj datoteke

Potrjujem, da so tukaj predloženi podatki resnični in točni. Potrjujem, da ne delam za tega ponudnika storitev, nisem konkurenca in nisem povezan z njim.
Z nadaljevanjem se strinjam s Splošni pogoji uporabe.

Dodatna kontaktna okna

Zaupanje vredno podjetje:
Da
Naziv:
Podzemlje Pece, podjetje za razvoj turistične in muzejske dejavnosti, d.o.o.
Davčna št.:
51705664
Naslov:
Glančnik 8, 2392 Mežica
Številka računa denarne vrednosti:
IBAN SI56 0292 3026 0759 032 (NLB d.d.)
Govorimo:
 SI
 EN
 HR
 RS
 BA
 RU
 De
 IT
Telefon:
+386 (0)2 8700180
E-mail:
info@podzemljepece.com

Socialno omrežje