Ostalo

Image

Odzivno oblikovanje

Vsak od nas ima danes pri sebi svoj mobilni telefon a je tako? No in s tem telefonom mi dostopamo do svojih kontaktov kot tudi do svetovnega spleta. Ker pa je ekran našega telefona veliko manjši od naših računalniških zaslonov je potrebno pri pripravi naših spletnih strani biti pozorni tudi na to.

Prepričani smo, da ste se z odzivnim oblikovanjem na spletnih straneh že srečali pa ga niste niti opazili. Izraz odzivnega oblikovanja izhaja iz angleške različice “responsive design” in na kratko pomeni to, da se spletna stran prilagaja-odziva glede na ločljivost zaslona naprave, s katerim si uporabnik ogleduje spletno stran.

Če se sprehodimo malce skozi zgodovino mobilnega interneta. Na samem začetku, ko se je pojavil internet na mobilnih napravah le-ta ni bil zmožen brati določenih spletnih jezikov HTML. V ta namen so spletni razvijalci iznašli WAP, ki je temeljil na XML jeziku. Ampak ta ni deloval dolgo tako so na tržišče prišli telefoni, ki so bili zmožni branja osnovnega HTML jezika, težave pa so imeli z branjem CSS in JavaScripta. Naslednji korak pa je bil razvoj operacijskih sistemih Ios in Android, ki pa imajo dovolj procesorske moči in hitro brezžično povezavo, da lahko brezskrbno brskamo po spletnih straneh. Edini problem, ki še vedno ostaja pa je ta, da imajo mobilne naprave še vedno precej majhne zaslone in zato težave s prikazovanjem spletnih strani. In tukaj potem nastopi odzivno spletno oblikovanje. Oblikovalci v kodo spletnih strani vnesejo pogoje, kot je npr. ločljivost zaslona, in ko se uporabnik prijavi na spletno stran le-ta zazna s kakšno napravo se je uporabnik prijavil in mu jo ponudi v najboljši možni obliki za njegovo napravo.

Mobilni telefoni se bodo v prihodnosti še razvijali in postajali vse bolj zmogljivi in dostopni širši javnosti, zato bodo morala podjetja poskrbeti, da bodo njihove spletne strani pripravljene njihovim bodočim strankam ponuditi vsebino na čim bolj prijazen način.

V kolikor še nima urejene mobilne različice spletne strani smo mi zagotovo, prava izbire za vas. Naša ekipa poskrbi, za čim lepši prikaz vaše spletne strani tako na mobilnih telefonih kot na tablicah,

le

pokličite nas, 030 744 680

ali

pišite na elektronski naslov: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.